Hoe richt je je slaapkamer gezellig en rustgevend in?

Wil je rust in je slaapkamer, maar ook energiek wakker worden? Hoe kun je je slaapkamer dan het beste inrichten? Welke kleuren zijn een goede keuze ? En wat kun je beter vermijden in de slaapkamer?

De kans is groot dat jij de meeste uren van je leven in je slaapkamer doorbrengt. Het is daarmee een van de belangrijkste ruimtes van je huis. Goed om deze kamer eens nader te bekijken.

De indeling

Om goed te kunnen slapen moet je je goed kunnen ontspannen. Je slaapt lekkerder als je je veilig voelt. Hoe kun je het beste je meubels plaatsen in je slaapkamer?

Plaats je bed met het hoofdeind tegen een dichte wand. Zorg er voor dat je de toegangsdeur kunt zien vanuit je bed. Aan weerszijden van het bed kun je een nachtkastje plaatsen met een lamp. Zet het bed zo neer dat je aan beide kanten ongeveer evenveel ruimte hebt om in en uit bed te stappen. Buiten een kledingkast zet je verder zo weinig mogelijk in je slaapkamer. Je hebt dan een rustige, evenwichtige basis.

De kleuren

Kleuren hebben -ook als je je ogen dicht hebt- heel veel invloed op je. Welke kleuren zijn het meest geschikt voor je slaapkamer?

De slaapkamer is een ruimte waarin je je letterlijk bloot geeft en waar je ook wilt ontspannen.  Geschikte kleuren voor dit doel zijn huidtinten (nude kleuren) en pastellen gecombineerd met een wittint. Zo krijg je een frisse, luchtige sfeer in je slaapkamer.

Beddengoed en gordijnen

Je wilt lekker de hele nacht doorslapen zonder badend in het zweet je bed uit te drijven. Onder welk bedtextiel slaap je het lekkerst?

Natuurlijke materialen voelen veel fijner op je huid dan kunstvezels. Hoewel je onder dons en zijde heerlijk slaapt, gaat -om dierenleed te voorkomen- onze voorkeur uit naar beddengoed op plantaardig basis. Dekbedovertrekken van linnen en katoen zijn goed vocht- en warmteregulerend. Hoofdkussens van latex en kapok en dekbedden van Tencel© of bamboe zijn eveneens een goede keuze.

Natuurlijke materialen hebben ook nadelen. Ze verkleuren sneller onder invloed van de zon, en je linnen gordijnen kunnen als het regent ineens een paar centimeter langer zijn. Gordijnen van polyester zijn niet heel milieuvriendelijk, maar gaan heel lang mee, verkleuren niet en blijven op maat. Aan jou de keus. Kies voor raambekleding waarmee je je slaapkamer lekker donker kunt maken, zodat je in de zomer uit jezelf wakker wordt en niet door het zonnetje op je neus.

Do's and don'ts

  • Foto's van familie en vrienden horen niet in een slaapkamer thuis
  • Leg of hang alle kleding in je kledingkast, hang gedragen kleding die nog niet gewassen hoeft te worden ook terug in de kast of breng deze naar een andere kamer
  • Plaats geen spullen onder het bed of in een hoekje
  • Plaats niet te veel woonaccessoires in de slaapkamer. Less is vaak more.
  • Zorg ervoor dat je jezelf en/of je partner niet in een spiegel weerkaatst ziet vanuit je bed
  • In de slaapkamer horen geen spullen die activiteit vragen: dus geen fitnessapparatuur, geen hoge stapel boeken die je nog wilt lezen, geen strijkplank etc.
  • Haal voor een goede nachtrust ook de televisie weg uit je slaapkamer

Voor wat inspiratie over hoe mooi een gezellige, rustgevende slaapkamer er uit kan zien hebben we wat voorbeelden op onze Pinterest pagina 'Slaapkamer' gezet. Kijk naar de voorbeelden en voel de rust.

Klik op het logo voor de link


Wij vinden deze producten super voor jouw slaapkamer!:

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.