Vergeet alle ingewikkeldheden van diafragma, witbalans en sluitertijden; fotograferen met de Agfa Click draait om de essentie van fotografie. Het apparaat heeft één sluitertijd: 1/30 seconde. Verder kun je kiezen uit drie standen: zonnig, bewolkt of dichterbij dan 4 meter. Dat is alles. Heerlijk eenvoudig, I love it! Het toestel is ontworpen voor ISO 50. Ik heb gefotografeerd met zowel ISO 100 als 400. Dankzij de brede belichtingsspeelruimte op de moderne films waren beide negatieven prima belicht.
Gefotografeerd met een Agfa Click II (1959 - 1970).
Foto 1t/m4: Ilford HP5 plus ISO 400, ontwikkeld in Rodinal 1+50, 11 minuten, 20 graden
foto 5t/m9: Fujifilm Neopan Acros II ISO 100, ontwikkeld in Rodinal 1+50, 13,5 minuten, 20 graden
Ik viste de Agfa Click uit de kast bij mijn ouders. Met de originele beschermhoes eromheen, waarvan de sluiting op half elf hing en de draagriem was afgebroken. Ik gooide de hoes weg, wat een slecht idee bleek te zijn, want nu was de plastic lens onbeschermd en de sluiter liet zich niet vergrendelen. Op een gegeven moment maakte het toestel zelf een foto in mijn tas. Ik bedacht dat het daar best donker was en besloot er gewoon een opname overheen te maken. En dat werkte, ik heb nergens een dubbele opname kunnen vinden. Ook de veertjes die de achterzijde van de camera sluiten werkten niet afdoende, ik kon de klep met de hand weer open trekken. Een paar elastiekjes boden de oplossing.
Het was al een tijdje geleden dat ik met rolfilm fotografeerde en dat was te merken ook. De Agfa Click moet handmatig worden doorgedraaid en ik had verwacht dat er achter het kleine rode venster aan de achterkant een duidelijk cijfer zou verschijnen. Maar alleen als ik héél goed keek kon ik een paar tekens zien die ik niet direct kon plaatsen. Het internet moest een oplossing bieden, maar op de Zaanse Schans had ik geen bereik. Waarom had ik dit niet beter voorbereid? Ook het tweede filmpje verliep niet beter. Met als resultaat slechts 8 foto's per rol in plaats van 12. Zonde! Pas thuis, na het ontwikkelen, begreep ik het systeem. (Hierover zal ik een aparte blog schrijven)
De Zaanse Schans bleek een prachtige omgeving om foto's te maken. De sfeer, de huisjes, de historie ... Hollandser wordt het niet. De omgeving leent zich ook voor een mooie wandeling langs de molens naar het Molenmuseum en via het laarzenpad (achter het Molenmuseum rechts het pad in) terug naar de uitkijktoren en het Zaans museum. Wij hadden mooi weer, het was niet te druk en de dag is voorbij gevlogen!
De Agfa Click is een middenformaatcamera met vierkante negatieven van 6x6 cm. Je kijkt niet rechtstreeks door de lens, maar de zoeker komt vrij goed overeen met het gefotografeerde beeld. Ik moest om mezelf lachen toen ik automatisch de camera een kwartslag draaide om te zien of dat een interessanter beeld opleverde.
De camera heeft veel 'last' van vignettering; dat wil zeggen dat de hoeken donkerder zijn dan het beeld in het midden. Hierdoor ontstaat meteen een ouderwetse retro look op de foto's, wat zeker zijn charme heeft. Bij de Ilford film was dit effect duidelijker zichtbaar dan bij de Neopan van Fuji.
Conclusie
Het was weer even wennen, maar ik vond het erg leuk om weer eens op deze eenvoudige manier te fotograferen. Ik had maar 12 opnames per rolletje tot mijn beschikking (uiteindelijk maar 8!) waardoor je goed moet nadenken of je het beeld dat je door de zoeker ziet echt als foto wilt vastleggen. De foto's zijn misschien niet super scherp, maar op klein formaat doet dat er niet veel toe. Wat ik vooral mooi vind aan het resultaat, is de sfeervolle uitstraling!
Wil jij ook weer eens foto's maken met een vintage camera die je misschien nog hebt liggen of overweegt aan te schaffen? Hierboven zie je de films die ik heb gebruikt voor deze reportage. Ik heb ze zelf geselecteerd en betaald, en ik ontvang geen sponsoring. Wel krijg ik een klein bedragje als je een fotorolletje via een van deze links aanschaft. Hiermee ondersteun je mij in het voortzetten van mijn werk.
Reactie plaatsen
Reacties