Moet alles perfect?

Moet je huis er perfect uitzien?

Het is best interessant dat juist in deze tijd waar het een financiële uitdaging kan zijn om überhaupt een koopwoning te kunnen bemachtigen veel mensen er toch voor kiezen om meteen die hele woning te renoveren. De keuken die op zich nog prima voldoet wordt vervangen, de vloeren vernieuwd en dan ook maar gelijk een nieuwe badkamer erin.

Geïnspireerd door platforms als Pinterest en Instagram, maar ook de plaatjes die vrienden en familie op Facebook zetten van hun nieuw verbouwde huizen geven je misschien het idee dat jij dat ook moet doen of dat jij dat ook wilt. En natuurlijk, het is altijd leuk om er meteen je droomhuis van te maken.

De huizenprijzen zijn echter torenhoog en het is maar de vraag of dat zo blijft. Jouw verbouwing gaat maar ten dele voor waardevermeerdering zorgen. Een aanbouw of een dakkapel behoudt zijn waarde wel, maar een keuken, vloeren of een badkamer zijn een smaakkwestie en moet je eigenlijk uitsluitend zien als een investering voor jezelf. 

Toen ik met mijn toenmalige man in 2005 een nieuwbouwwoning kocht hadden we een ton overwaarde op ons oude huis. Toch koos ik ervoor om ons op een strak budget te zetten; €4000 om de standaardkeuken op te leuken, €4000 voor de vloeren, €4000 om de tuin (deels) aan te laten leggen en €4000 voor overige zaken, zoals verf, gordijnen, meubels etc. Dat was een hele uitdaging en het is alleen gelukt omdat wij handig zijn en veel zelf deden. Maar ik ben mezelf nog altijd dankbaar dat ik het zo heb aangepakt, want in 2008 stortte de huizenmarkt in en een paar jaar later verkochten we met €75000 verlies ons huis. Maar we hadden nog steeds overwaarde! Was ons huis minder leuk dan dat van de buren? Ik vond van niet, ik wilde met niemand ruilen, het was echt óns huis geworden. 

Inmiddels ben ik een aantal huizen verder. De badkamer in mijn huidige woning zou ik zelf niet hebben uitgekozen. Echter, ik hoor mezelf jaren geleden  na een gevecht van kalk op de zwarte vloer van de inloopdouche zeggen : "Als ik ooit nog een badkamer koop kies ik voor de kleur van kalk, stof en haren!" Het universum heeft dit goed onthouden; mijn huidige badkamer heeft de kleur van kalk, stof en haren. Of ik nou wel of niet stofzuig dat doet er niet toe, je ziet het verschil toch niet en ook kalk zie je nauwelijks. Reuze praktisch. Echt mijn smaak? Nee.

Ik had echter het budget niet om een nieuwe badkamer te laten installeren en ik had ook geen zin in de rommel. En stiekem vind ik het het allerleukst om te kijken wat ik aan de bestaande situatie kan veranderen zodat het toch echt míjn badkamer wordt. Ik had nog een grote spiegel, die zette ik tegen de muur, waardoor de ruimte optisch werd vergroot en lichter werd. De lamellen verruilde ik voor brede witte jaloezieën met een houtlook. Op het plateau achter het bad kwam een mooi windlicht, een plant en een fles badolie. De wastafel met losse onderkast verving ik voor een hangend meubel met lades. Erboven een mooie spiegel die mijn moeder nog op zolder had staan. In de nis van de douche kwam een glazen deur. Een paar handdoeken in de goede kleur maakten het af. Het heeft weinig geld kost en Ik ben nu erg blij met de badkamer. Die bovendien erg praktisch van kleur is!

Als geld geen rol speelt is het leuk om te verbouwen en je huis helemaal naar jouw smaak te maken. Maar kijk ook eens hoe je de huidige situatie naar jouw smaak kunt aanpassen, zeker als de basis nog goed is. Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.