Woonmode

Hoe worden we beinvloed door de trends?

In 2005 kocht ik met mijn toenmalige man een nieuwbouwhuis. Regelmatig maakten we een rondje door onze toekomstige straat om te kijken hoe de bouw vorderde en welke keuzes iedereen maakte. In alle huizen die eerder werden opgeleverd dan het onze, verscheen een leistenen vloer, behalve in het laatste huis van het rijtje. In deze woning lagen een paar losse planken van een eikenhouten vloer en de sfeer van de ruimte werd daardoor zoveel warmer en vrolijker dat wij onmiddelijk besloten dat we ook een houten vloer wilden en niet de leistenen vloer die ook wij eigenlijk al besteld hadden. Grappig genoeg bleek later dat die losse planken voor de bovenetage waren bedoeld en dat er ook in het laatste huis van het rijtje een leisteen vloer verscheen.

Hadden alle bewoners van deze straat dan dezelfde smaak?

Waarschijnlijk niet. Iedereen die zijn huis (op)nieuw gaat aankleden gaat op zoek naar materialen en spullen die hij binnen zijn budget het mooiste vindt. Je kunt inspiratie opdoen bij woonwinkels, woontijdschriften of woonprogramma's, maar ook zonder dat wordt je ongemerkt 'gehersenspoeld' door de woonindustrie. De set van GTST bijvoorbeeld wordt aangekleed door de grote interieurmerken. Jij denkt dat je de verhaallijn volgt, maar onbewust word je woonsmaak beinvloed.  Het is een fabel dat trends spontaan ontstaan. Trends worden bedacht, op een slimme manier onder de aandacht gebracht en vervolgens denken wij dat we een leistenen vloer het allermooiste vinden. Of in deze tijd de eiken visgraat vloer en zwart stalen deuren.

Ook winkels doen er aan mee. Een kennis van mij ging voor haar bedrijfsruimte verf kopen voor op de muur. Warm steenrood, dat had ze zelf bedacht, want ze wilde een gezellige warme sfeer. De verfwinkel raadde het haar echter af, want zo melde de verkoper:  'íedereen wil tegenwoordig groen'. Zonder verf en teleurgesteld ging ze naar huis. Ik kon haar gelukkig overtuigen dat ze haar eigen sfeer moest neerzetten en inmiddels is ze heel gelukkig met haar steenrode wand.

Het kan natuurlijk ook gewoon de waarheid zijn dat je die eiken visgraatvloer met zwart stalen deuren het allermooist vindt (ik vind het ook prachtig hoor). Wat ik eigenlijk wil zeggen is: maak de keuzes die je neemt echt met je hart en niet omdat het toevallig een trend is. 

De fabrikanten zitten echt niet stil. Tegen de tijd dat jij je mooie zwart stalen kozijnen hebt laten plaatsen zijn wit stalen kozijnen in de mode. Ook prachtig. Maar stiekem vind je misschien de trend die daarna komt: het cosy blokhut sfeertje (ik verzin maar even iets) veel gezelliger. Maar ja, het was een rib uit je lijf die zwart stalen deuren, dus kijk je daar nu je halve leven tegenaan. En geloof me, er komt een dag en dan zijn zwart stalen kozijnen zó 2020!

Zeker voor de basis zoals een vloer en deuren, zaken die je niet snel zult veranderen, is het belangrijk dat je je eigen stijl zoekt. Dat je voor jezelf weet dat die stijl bij jou past en dat je er niet snel op uitgekeken raakt. Een kleurtje op de muur is een ander verhaal, met een dagje werk heb jij weer een totaal ander plaatje. 

Overigens, hoe saai is het als iedereen hetzelfde interieur heeft? Ik kan heel veel stijlen mooi vinden, voor een ánder. Ik voel me echter het fijnst in een interieur dat echt bij mij past! Met een warme vloer en veel licht. Hout op de vloer dus bij mij en geen grijze leisteenvloer. Maar bij jouw thuis kan ik hem prachtig vinden!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.